Doorgaan naar artikel

‘Uitvoer appels naar VS niet meer ver weg’

De onderhandelingen tussen de EU en de Verenigde Staten over een herzien protocol voor de uitvoer van appels en peren van acht lidstaten naar de VS bevinden zich in een vergevorderd stadium.

Een ontwerptekst is in voorbereiding. Dat schrijft EU-commissaris Cecilia Malmström in antwoorden op vragen van Belgisch Europarlementslid Hilde Vautmans. Dat moet tot beter haalbare voorwaarden leiden om appels en peren vanuit België, Frankrijk, Duitsland, Italië, Polen, Spanje, Portugal en Nederland uit te voeren naar de VS. De huidige voorwaarden (zoals bijvoorbeeld de verplichte controle op de fytosanitaire status van de uitvoer door VS-inspecteurs, vóór de verzending) zijn praktisch niet haalbaar.

Vautmans schrijft dat niet te verwachten is dat een besluit over nieuwe handelsprocedures valt vòòr de presidentsverkiezingen in 2016. Ze roept de commissie op om de Amerikaanse overheid aan te sporen markttoegang mogelijk te maken, of het anders voor te leggen bij de Wereldhandelsorganisatie. Volgens Malmström laat de Commissie geen gelegenheid ongebruikt om het belang en de urgentie van deze kwestie aan te kaarten bij het Amerikaans Ministerie van Landbouw, in het bijzonder de Animal and Plant Health Inspection Service.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin