Doorgaan naar artikel

Hagel in de Betuwe

De Nederlandse fruitteelt had tot dusver ‘een engeltje op de schouders’ omdat echte hagelschade tot dusver uitbleef. Zondagavond was er sprake van zware hagel.

Toen trokken echter zware onweersbuien over delen van het land. Op verschillende plekken vielen hagelstenen met een doorsnede van wel vier centimeter uit de lucht. Uit een rondgang blijkt dat het zuidelijke deel van de Betuwe schade heeft. Meldingen worden gedaan uit Andelst, Zetten, maar ook westelijker in het gebied tussen Waal en Maas. Noordelijker delen bleven vrij, melden telers uit Enspijk en Wadenoijen.  Ook in Zeeland wordt schade gemeld.

Bij Zaltbommel trok zondagavond een zware bui met hagel over de A2. Daardoor stopten veel mensen op de vluchtstrook of reden ze met 20 tot 30 kilometer per uur met alarmlichten aan, aldus de VID. Deze bui trok over de Betuwe richting Valburg, waardoor in de lijn Zeeland naar Arnhem sprake moet zijn van schade in de fruitteelt. Hoe groot die schade is, is niet bekend.

Een indicatie is de melding van schade aan auto’s. Weerplaza heeft meldingen van (auto)schade vanuit Oss, Zaltbommel en andere plaatsen in het noorden van Noord-Brabant en de Betuwe gekregen, zo liet het weerbureau weten.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin