Doorgaan naar artikel

Fruitmarkt gaat posities innemen

Hoe het komende afzetseizoen gaat lopen, wordt langzaam duidelijk. Er zijn toch nog veel peren te verwachten bij de oogst, interventie blijft bestaan en Rusland blijft weg van de klok.

Daarmee proberen handel en teelt nu een beetje te oriënteren op wat te doen. Worden telers voorzichtiger met de houtverkoop? Op Service2Fruit worden peren aangeboden voor net onder de veertig cent (afhankelijk van condities). Wat is het effect van het schrappen van de niet-oogstregeling in België? Vorig jaar werd een ruim areaal niet geoogst, dit jaar wel.

Een handelaar stelt dat hij zijn kwaliteitscontroleur op dit moment door de boomgaarden stuurt en in beeld probeert te brengen hoe de peren hangen. Dan neemt de handelaar pas positie in en koopt voorraad aan voor later dit seizoen. Soms zijn er telers die willen verkopen om de plukkers te financieren. Veel factoren bepalen nu de marktpositie.

Op de dagmarkt is nu nauwelijks meer handel. Prijzen zijn er daardoor niet meer af te geven. De volumes zijn te klein dat er tussen twee transacties makkelijk dubbeltjes verschil zitten. De noteringen van Belgische veilingen laten dat ook zien. 49 cent gemiddeld voor week 32 tegen 83 cent een weer ervoor. Het gaat om wisselende kleine partijen.

Een directielid van een fruitafzetorganisatie noemt de situatie fleuriger dan vorig jaar. Daaraan kunnen telers zich vasthouden in hun positiebepaling voor komend afzetseizoen.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin