Doorgaan naar artikel

Fruitgemeente: vrijwillige aanscherping eisen spuitzone

De gemeente Houten laat fruittelers met omwonenden afspraken maken over vermindering van drift.

Daarmee kiest de gemeente alleen voor aanscherping van de eisen voor spuitzones als een heel nieuw perceel wordt ingeplant. Dan is een vergunning nodig om bomen te planten binnen 50 meter van gevoelige functies als woningen. Bij herinplant gelden oude regels.

Daarmee blijft de situatie in Houten (Tull in ’t Waal, ’t Goy, Schalkwijk) voor bestaande telers dus gelijk. Zij zullen in gesprekken met omwonenden afspraken maken over driftreductie, maar volgens een gemeentewoordvoerder heeft veel te maken met communicatie. “Bij een bijeenkomst tussen omwonenden en telers bleek dat veel zorgen ook werden weggenomen als er werd uitgelegd wat er gespoten werd en wanneer. Het is natuurlijk niet zo dat je op een convenant kunt handhaven.” Voor herinplant wordt wel gestreeft naar een driftreducties van 75 procent, blijkt uit het convenant dat vijf jaar duurt. Voortgang wordt wel jaarlijks voorgelegd aan de gemeenteraad.

Houten heeft met andere gemeentes als Buren, Geldermalsen, Tholen en Wijk bij Duurstede contact over de spuitzoneproblematiek, maar het nieuwe spuitzonebeleid en het convenant is een ‘Houten’s model’, stelt een woordvoerder. Daarmee is nog geen einde aan de wildgroei en willekeur aan regels in Nederland.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin