Doorgaan naar artikel

Dure Franse Elstar voelbaar op de markt

Sinds twee weken worden bijzonder beste prijzen betaald voor de jonge oogst Elstar uit Frankrijk. De groothandelsprijs is €1,75 per kilo.

Op Duitse groothandelsmarken liggen partijen voor € 1,93 tegen € 1,48 vorig jaar in dezelfde week. Volgens een handelaar zit Elstar uit Frankrijk ook Nederlandse appels in de weg. Nu de Nederlandse oogst Elstar niet aansluit op de vorige jaargang kiezen ook supermarkten soms voor Franse Elstar in plaats van Delbare.

Jonagold

Ook gaan telers bellen om hun cellen Jonagold leeg te rijden. Er was genoeg van deze appel, blijkt uit een rondgang. Dat brengt verschillende prijzen tot stand in de markt en ook zwakkere partijen, aldus de handelaar. Fijnere partijen brengen nog de beste prijzen op tot zestig cent of iets meer. Dikke appels brengen minder in het laatje. De Belgische veilingen geven middenprijzen af van 43 cent voor Jonagold en iets meer voor Jonagored.

Volgens de Belgische Fruitveiling is de Jonagoldmarkt aan het uitbollen, rustig aan leegverkopen is dat. Tien dagen voordat de eerste Belgica-appel op de markt verschijnt, stopt BFV overigens tijdelijk met de verkoop Jonagold. Dat is om de overgang naar het nieuwe seizoen niet te frustreren.

Teruggang

Op de Duitse groothandelsmarkten was vorige week een kleine teruggang in Jonagoldprijzen. Voor Duitse Jonagold werd 85 cent betaald, een paar cent tot een dubbeltje minder dan vorig jaar zelfs.

Supermarkten hebben niet speciale aandacht voor Jonagold-acties. Kleine ketens Boni, Nettorama en Poeisz doen tassenacties. Verder ligt de winkelprijs gemiddeld op €1,59. Daarmee is de appel wel verreweg de goedkoopste van het schap met veel duurdere import.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin