Doorgaan naar artikel

‘Voortbestaan Proefstation Randwijk verzekerd’

Vier ‘in de fruitteelt bekende partijen’ hebben deze week overeenstemming bereikt over ondersteuning aan het Proefstation voor de Fruitteelt in Randwijk. Dat maakte gisteren voorzitter Michiel Gerritsen van de NFO bekend.

“Vier partijen en mogelijk nog een vijfde partij staan financieel borg voor het voortbestaan van het proefstation”, aldus Gerritsen bij de opening van De Appeldag van DLV Plant in Cothen. De handtekeningen zullen binnenkort worden gezet, verwacht hij.

Welke die vier of vijf partijen zijn, wilde de NFO-voorzitter gisteren nog niet bekend maken. Ook details over de financiële ondersteuning kon hij nog niet geven. “Het zijn partijen die willen investeren in innovatie. En voor dat geld krijgen we dus onderzoek terug en demonstraties daarvan zoals hier op de Appeldag.”

Innovatie is de motor van de sector. Dat die vanuit een centrum voor praktijkonderzoek wordt gevoed is volgens Gerritsen niet zo vanzelfsprekend als sommige telers misschien nog steeds denken. “In de boomkwekerij is al helemaal geen proefstation meer. In de bollen staat het op losse schroeven. Als Randwijk zou verdwijnen, moeten we dan allemaal maar naar België?”

Over de grens wordt nog wel onderzoek gedaan met een flinke dosis overheidsgeld en een collectief geregelde financiering vanuit het tuinbouwbedrijfsleven. Daar wordt echter onderzoek mee gedaan dat voor de Belgische klimaat- en marktomstandigheden het meest relevant is. Gerritsen: “dat helpt de Nederlandse fruitteler niet vooruit.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin