Doorgaan naar artikel

Exirel tegen suzuki-fruitvlieg in kersen via gecontroleerde distributie

Het middel Exirel, dat sinds 28 mei een vrijstelling heeft voor kersentelers ter bestrijding van de suzuki-fruitvlieg, wordt uitsluitend gecontroleerd verspreid. Een onderdeel van de gecontroleerde distributie is de areaalcontrole die door de NFO (Nederlandse Fruittelers Organisatie), voor leden en niet-leden van de standsorganisatie wordt uitgevoerd.

Exirel is een nieuw middel van gewasbeschermingsmiddelenfabrikant Dupont, dat in Europa uitsluitend in Nederland in de teelt van kersen gebruikt mag worden. Het bestrijdt de volwassen suzuki-vliegen en de larven.

Dupont heeft bij de introductie van het middel geëist dat het uitsluitend terecht komt bij kersentelers. Deze telers moeten er bij het bestellen van Exirel voor tekenen dat ze het middel uitsluitend volgens het voorschrift op het etiket gebruiken: uitsluitend in kersen dus.

Areaalcontrole

De NFO geeft vervolgens akkoord, na controle van het areaal kersen van degene die de bestelling heeft geplaatst. “Dit is een extra veiligheid, om ervoor te zorgen dat het middel uitsluitend terecht komt bij telers die dit middel mogen gebruiken”, licht Jaco van Bruchem toe. Hij is coördinator effectief middelenpakket bij de voor NFO, die de aanvraag voor de vrijstelling voor Exirel ingediend en georganiseerd heeft.

Extra heffing

De kosten die het NFO heeft gemaakt om Exirel beschikbaar te krijgen, (waaronder die voor de vrijstellingsaanvraag bij het ministerie van Economische Zaken en voor de arbeid van de CEMP) komen ten laste van de telers die het middel bestellen: NFO-leden betalen een bijdrage via hun lidmaatschap, niet-NFO-leden moeten 100 euro betalen per bestelling (onafhankelijk van hun areaal).

Een ander onderdeel van de gecontroleerde distributie is dat Exirel alleen verkrijgbaar is bij handelsbedrijven die zijn vermeld in het register van de Stichting CDG (Certificatie Distributie in Gewasbeschermingsmiddelen). In de praktijk komt het op neer dat bijna alle telers bij hun eigen toeleverancier terecht kunnen, aldus Van Bruchem.

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin