Doorgaan naar artikel

Sector wil nieuw oogstverlies kers door fruitvlieg voorkomen

Met de vrijstelling voor het gewasbeschermingsmiddel Exirel is een goed middel beschikbaar gekomen voor de bestrijding van suzuki-fruitvlieg in deze teelt, stelt NFO.

De vrijstelling is vandaag bekend gemaakt door staatssecretaris Sharon Dijksma. Michiel Gerritsen, voorzitter van de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO: “Deze vrijstelling is zeer noodzakelijk om de teeltbedreigende situatie in kers het hoofd te kunnen bieden. Als NFO hebben we sinds het forse oogstverlies in 2014 alles op alles gezet om voor dit teeltseizoen een oplossing te hebben. 2015 zal een jaar worden waarin we veel beter voorbereid dan in 2014, dit insect gaan aanpakken.”

Nationaal en internationaal gaat het onderzoek door naar de beste manier om deze plaag te beheersen en bestrijden. 2015 is het tweede jaar van het NFO onderzoeksproject: Biologie en beheersing van de suzuki-fruitvlieg. Dit jaar is de inzet gericht op het helder krijgen van de overwintering en de wijze waarop de populatieopbouw aan het begin van het seizoen zich ontwikkeld. Daarnaast wordt aandacht besteed aan preventieve maatregelen zoals insectengaas en vindt onderzoek plaats naar natuurlijke vijanden en middelen van biologische oorsprong.

In antwoorden op kamervragen stelt Dijksma verder dat ook voor het middel Tracer binnenkort een vrijstelling wordt afgegeven. Verder vindt onderzoek plaats naar bestrijding van de fruitvlieg en wil Dijksma dat in Europees verband aanpakken. Deze winter bleek de fruitvlieg nog op grote schaal actief in Nederland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin