Doorgaan naar artikel

Vooral stevigheid graadmeter voor goede bewaring

Voor het bepalen van de bewaarbaarheid van appels en peren is de stevigheid van de vruchten aan het begin van de bewaring tot op heden de beste maatstaf. Dat concludeert Wageningen UR Food & Biobased Research.

De stevigheid kan op non-destructieve wijze met behulp van akoestiek worden gemeten. Door de vruchten in stevigheidsklassen in te delen kan efficiënter gerijpt worden. Naast de al bekende kwaliteitsindicatoren zoals kleur, brix en dus de stevigheid zijn ook volledig nieuwe indicatoren in het onderzoeksprogramma verkend. Bijvoorbeeld de meting van het aromastoffenprofiel met een PTR-tof-MS en de meting van structuur eigenschappen met X-ray Computer Tomografie (XRT), waarmee interne structuuranalyse via 3D-rontgenbeelden worden gemaakt. Mogelijk kunnen dit type metingen in de toekomst toegevoegd worden aan de toolbox die WUR in ontwikkeling heeft.

Deze toolbox moet het bedrijven in de versketen mogelijk maken de beginkwaliteit van groente, fruit, bloemen en aardappelen te bepalen en het verwachte kwaliteitsverloop in de keten te voorspellen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin