Doorgaan naar artikel

‘Schaduw door nieuwbouw remt fruitgroei’

De Raad van State heeft bezwaren tegen verplaatsing van een mechanisatiebedrijf in de plaats ’t Goy verworpen.

Verschillende belanghebbenden uit de fruitteelt vrezen dat de hoge bedrijfshallen met name in de vroege ochtend en avond tot schaduwhinder leiden en de fotosynthese remmen, waardoor de fruitgroei terugloopt. De Raad van State heeft dat bezwaar na schaduwonderzoek naast zich neergelegd.

De telers vinden dat het onderzoek niet goed is uitgevoerd; omdat het bedrijfsgebouw hoger dan negen meter wordt en vooral de laagstaande zon voor fotosynthese belangrijk is. De rechter oordeelde echter dat het onderzoek voldoende is uitgevoerd door ook om negen uur en ’s avonds metingen te doen.

Ook waren andere bezwaren tegen het inpassen van het bedrijf dicht op fruitpercelen. Waar de gemeente Houten elders ruime spuitzones voor telers hanteert, komen de bedrijfshallen en bedrijfswoningen ruimen binnen de grens van 50 meter van een fruitperceel. De telers vrezen klachten. Volgens de rechter is er een verschil in eisen voor woonhuizen en voor bedrijfshallen of bedrijfwoningen. Wel moet de gemeente Houten in het bestemmingsplan beter onderbouwen waarom personeel in de bedrijfshallen niet wordt vrijgesteld aan druppeldrift.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin