Doorgaan naar artikel

Prijsvechters houden gang in afzet Elstar

Appeltelers mogen de prijsvechters in Nederland dankbaar zijn voor de niet aflatende aandacht voor Elstar.

De appel is in Nederland weer bij de beide Duitse prijsvechters Aldi en Lidl in de aanbieding. Bij Lidl krijgen klanten voor 69 cent een kilo losse Elstar; bij Aldi gaan zakken Elstar van 1,5 kilo weg voor 79 cent. Het zal om heel andere appels gaan met een eigen inkoopprijs, maar deze Duitse ketens houden volumes in stand in de binnenlandse afzet van Elstar.

Die volumes zijn nog altijd fors, laat een teler weten die zijn koelcellen nog even dicht houdt tot de prijzen zichtbaar gaan stijgen. Nu wordt voor voor de topkwaliteit 75’ers circa 60 tot 65 cent betaald.

In Duitsland valt op de groothandelsmarkten nog weinig te merken van krapte bij Duitse Elstar of Jonagold. Elstarprijzen liggen stabiel op iets meer dan zeventig cent (groothandelsprijs). Nederlandse appels hebben nu op die Duitse markt nog maar een aandeel van 0,2 procent, berekende de overheidsdienst BLE.

Jonagold

In de prijsvorming voor Jonagold zit nog altijd weinig beweging. Fruitmasters kon woensdag nog wel klokprijzen noteren van 61 cent, maar dat is niet kenmerkend voor de rest van de markt.

Een Belgische veiling laat weten dat op de binnenlandse markt ook prijzen van 45 cent gehaald worden. Tussen 25 en 35 cent wordt het grootste volume afgezet. Twee Belgische veilingen laten los van elkaar weten dat er iets meer beweging zit in die markt, nog niet tot uitdrukking komend in prijs. Dat is nu merkbaar bij de verkoop van ongesorteerde producten en schil en moesappelen (13 cent). De Belgische veilingen registreerden vorige week opgeteld een duidelijk lagere Jonagoldprijs (26 cent), maar dat is vertekend door een grotere verkoop in schilappels en ongesorteerd product.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin