Doorgaan naar artikel

Helft fruittelers loopt bedrijfsrisico kostprijs

Accountantsorganisatie Accon avm schat dat de helft van alle fruittelers een bedrijfsrisico loopt doordat er onvoldoende zicht is in de eigen kostprijs en een strategie ontbreekt.

Dat percentage is hoger dan bij glasgroentetelers waar een kwart te weinig inzicht heeft in die zaken.

Bovendien lopen de verschillen op tussen ondernemers met voldoende inzicht en de overige groep telers. “Een goede ondernemer kent zijn kostprijs en heeft inzicht in geldstromen, liquiditeit en kwartaalcijfers en kan inspelen op de marktvraag door gericht te produceren. We hebben de afgelopen jaren gezien dat de onderlinge verschillen tussen zowel glasgroente- als fruittelers steeds groter wordt, het kaf scheidt zich van het koren. De sector is extreem veranderlijk en alleen door goed ondernemerschap kan hier op worden ingespeeld”, stelt agrarisch adviseur Roland van den Boogaard van Accon.

kasaardbeien

De organisatie spreekt verder de vrees uit dat de het areaal glasaardbeien te hard groeit. Accon vreest voor prijsdruk als het de sector niet lukt om naast het aanbod ook de vraag te laten stijgen. Bij Veiling Zundert wekt die uitspraak enige verrassing. “Het is een geluid dat je een paar jaar al hoort, maar tot dusver is de afzet toch aardig meegegroeid. De prijsvorming tot dusver dit jaar laat het tegendeel zien, maar we gaan nu de grotere volumes krijgen. Over drie weken kunnen we zeggen of het risico juist gezien is of niet.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin