Doorgaan naar artikel

Bijen komen de winter opnieuw goed door

Nederlandse imkers hebben afgelopen winter gemiddeld ongeveer 10 procent van hun bijenvolken verloren. Dat is de uitkomst van een telefonische enquête onder leden van de Nederlandse Bijenhouders Vereniging (NBV).

De wintersterfte in 2015 van zo’n 10 procent is voortzetting van de lijn van de afgelopen twee jaar. In 2013 ging 13 procent van de volken ten onder; in 2014 was dat 9 procent. Van de imkers gaf 59 procent aan dat alle volken de winter overleefd hadden. Daarmee mag voorzichtig gehoopt worden dat de hoge sterftecijfers in de jaren daarvoor – tot 25 procent – definitief tot het verleden behoren, stelt de NBV. Naar de reden van de kentering blijft het gissen. Mogelijk dat imkers nog nauwgezetter dan voorheen – ook midden in de winter – de parasitaire varroamijt bestrijden, vermoedt het NBV.

De NBV hield de enquête onder vijfhonderd willekeurig uitgelote leden uit haar bestand van ruim zeshonderd leden. Uiteindelijk werden tweehonderd leden telefonisch bereikt. Bijenonderzoekers van Wagening UR waren betrokken bij de enquête.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin