Doorgaan naar artikel

Prijsstijging Conference verrassend

De mechanismes achter de prijsstijging bij Conference zijn niet helemaal helder. Feit is wel dat de Belgische veilingen deze week voor de grote maten vier cent bij plusten.

Bij BelOrta (Borgloon) zijn prijzen boven de 75 cent haalbaar. Het verschil met klasse twee is bovendien niet groot (vier tot tien cent). Dat duidt toch op goede vraag en een perceptie bij een aantal kopers dat de klasse 1 te duur is geworden.

Ook de hele middenprijs voor Conference veert wat op. In week 9 lag die in België nog op 52,5 cent; in week 11 was dat 55,2 cent. Handel en teelt verbazen zich over de verhouding tussen de veilprijs voor gesorteerd en de handelsprijzen voor ongesorteerd product. De noteringen voor deze laatste zijn moeilijk te rijmen met prijzen bij afzetorganisaties, denken telers. Handelaren klagen vooral dat het niet uit kan voor die prijzen van meer dan vijftig cent per kilo ongesorteerd product.

Over de grens

Britse groothandelsprijzen raken met 65 cent voor Britse Conference (klasse 1) het niveau van twee jaar geleden, maar blijven achter bij de prijs van 95 cent vorig jaar. Op de Duitse groothandelsmarkten zijn de prijzen voor Nederlandse Conference nog gelijk gebleven aan vorige week. Opvallend is dat de Abate Fetel uit Italië de perenmarkt domineert in Duitsland. De prijzen van € 1,55 liggen 65 cent boven de prijs voor Conference op die markten. Vorig jaar was het verschil ook 65 cent. Beide soorten liggen dus 20 cent onder het niveau van 2014. Voor importperen is het prijsniveau van boven de euro ook hoger dan verwacht.

Supermarkten

In Nederland is van het supermarktkanaal momenteel niet veel te verwachten. Alleen C1000 heeft van de grotere ketens de Conference in de aanbieding liggen. Bij appels gebeurt bijna niets in het schap. De ketens buitelen over elkaar heen bij banaan. De actie van 99 cent bij Albert Heijn leidde tot een paginagrote advertentie van Jumbo in een landelijke krant dat hun bananenprijs van 99 cent een vaste lage prijs is.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin