Doorgaan naar artikel

Actie AH met Elstar valt in aanvoerpiek

Een rondbelronde voor de appelafzet leert dat er uitschieters zijn bij Elstarprijzen, maar dat zijn vooral de beste kwaliteiten.

Gemiddeld lijkt de prijs vastgedrukt te blijven door de grote aanvoer van dit moment. Prijzen liggen op de daghandel tussen de 45 en 50 cent. Een inkoper van een handelsbedrijf meldt dat de twee vaste telers deze week voor de balanskwaliteit ook 50 cent ontvingen, oplopend tot 65 cent voor de allerbeste appels.

Ook Zaltbommel meldt dat de kopende speciaalzaken voor de klok zo hoog willen gaan, maar het is geen gangbare prijs voor Elstar. Net zo goed gaan er partijen weg voor 27 cent. De aanvoer is ruim en biedt daardoor weinig hoop op een spoedige prijsopleving.

Supermarkten

In het supermarktkanaal is alleen Albert Heijn deze week in de actie met Elstar (77 cent). Het is wel gelijk meer dan 30 procent van de binnenlandse markt, waardoor het volume-effect wel degelijk meetelt.

Overige acties in het winkelkanaal liggen in het premiumsegment, met Pink Lady (Aldi), Evelina (Plus) en  Junami (Deen), allemaal rond de €1,50 per kilo. De enige Jonagoldactie is te zien bij Hoogvliet. Tassen van 2,5 kilo voor € 1,99. Klokprijzen voor Jonagold (Borgloon) liggen tussen de 23 en 32 cent. De inkoopprijzen bij de genoemde groothandel komen uit tussen de 30 cent en twee kwartjes.

Duitse Elstar

Dat is in Nederland. In Duitsland lijken de prijzen verder achter te blijven, getuige de notering in de belangrijkste Duitse teeltgebieden. Bodensee geeft prijsnoteringen af die als middenprijs gemiddeld dit seizoen net boven de 35 cent liggen (Elstar). De Duitse groothandelsprijzen tonen voor Duitse Elstar eenzelfde beeld. Een kilo Duitse Elstar kost er 70 cent tegen €1,18 vorig jaar in dezelfde week.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin