Doorgaan naar artikel

Canadese markt bescheiden uitlaatklep

De Canadese markt kan maar zeer beperkt dienen als uitlaatklep voor het overschot op de Europese perenmarkt. De opening van de Canadese markt voor Belgische peren zal al bij een export van een kleine 10 duizend ton een succes zijn.

Dat zegt secretaris Philippe Appeltans van het Verbond van Belgische Tuinbouwveilingen in Belgische media. Canada importeert tot op heden jaarlijks zo’n 70 duizend ton peren. Als België daar 10 duizend ton van kan overnemen, dan is dat nog altijd minder dan een tiende van wat tot vorig jaar vanuit België naar Rusland werd uitgevoerd. Bovendien zal de verhoopte hoeveelheid naar Canada pas bereikt worden na een proefperiode van een of twee jaar, waarin de Belgische fruit veilingen aan de Canadese autoriteiten moeten bewijzen te kunnen voldoen aan fytosanitaire eisen.

Peren van telers die niet bij een veiling zijn aangesloten, komen bijvoorbeeld niet voor export in aanmerking. Daar is volgens de VBT-secretaris een goede reden voor. “Alleen voor de aangesloten telers kunnen veilingen garant staan wat betreft de naleving van afspraken inzake plukdata, bewaarcondities en monitoring van ziekten en plagen. We moeten precies weten welke peren in aanmerking komen voor de Canadese markt. Eén ongeschikte partij en jaren werk zouden verloren kunnen gaan.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin