Doorgaan naar artikel

Meer vertrouwen in werking venturidoppen

Er moet harder worden getrokken aan het kweken van vertrouwen bij fruittelers in de werking van venturidoppen.

Dat zegt Henny Balkhoven  van Fruit Consult. Hij pleitte in zijn lezing op de Kennisdag Fruitteelt voor deze extra duurzame spuitdoppen.  Venturidoppen geven in vergelijking met de veel gebruikte neveldoppen maar een fractie van kleine driftgevoelige druppels onder de 100 µm. Een uitgebreide enquête in 2014 onder klanten van Fruit Consult leerde dat een grote groep fruittelers nog sceptisch is over het gebruik van driftarme venturidoppen. Twijfels over het bestrijdingsresultaat, vaker verstopte doppen en angst voor meer zichtbaar residu leiden bij veel fruittelers tot terughoudendheid.

Uit de proefresultaten op praktijkbedrijven en op de proeftuin Randwijk in 2015 blijkt deze terughoudendheid voor een groot deel onterecht. Op een praktijkbedrijf in Meteren was er tussen objecten gespoten met gebruikelijke neveldoppen en venturidoppen geen wezenlijk verschil in de bestrijding van spint. Op een praktijkbedrijf in Cothen waar een jaar eerder schurftaantasting was, was er dit jaar een goede en vergelijkbare bestrijding in objecten met een veel gebruikte neveldop en in objecten met een venturidop .

In een uitgebreide proef in een perceel Jonagold in Randwijk kwam het bestrijdingsresultaat op vruchtschurft bij het object met de venturidop Albuz Pink 80-0075 er nog iets beter uit dan bij de objecten met de veel gebruikte neveldoppen Albuz ATR lila en bruin. Er waren in alle proeven niet meer problemen met zichtbaar residu bij gebruik van de venturidop. Geen wonder wat de lezing van Balkhoven vooral een pleidooi was voor het meer  gebruiken van venturidoppen in een tijd dat iedereen heel kritisch kijkt naar drift van gewasbeschermingsmiddelen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin