Doorgaan naar artikel

Scheutige watergift geeft onwenselijke scheutgroei

Zuinig water geven levert minder scheutgroei op, zonder dat de vruchtgroei er onder lijdt. Proeven bij PPO Fruitteelt bevestigen die bevindingen.

Op de Kennisdag van de Nederlandse Fruittelersorganisatie presenteerde onderzoeker Rien van der Maas (PPO-Fruitteelt) de gevolgen van verschillen in watergift op de groei en vruchtmaat bij appels.  Het was uit eerdere proeven al bekend dat wat zuiniger water geven minder scheutgroei geeft zonder dat de vruchtgroei heel veel minder is.

Proef Elstar

Bij proefbomen van Elstar in een 30 liter-pot onder drogere omstandigheden van 40-60 kPa zuigspanning in plaats van nattere omstandigheden van zo’n 10 kPa was de scheutgroei liefst 39 procent  meer en de vruchtgroei maar 5 procent minder. Bij  een proef op PPO Fruitteelt met Junami geteeld in sleuven waren bij een vergelijkbare droogte over meerdere jaren meer appels per boom en helemaal geen verschil in vruchtmaat. Pas als het gedurende langere tijd de bodem met een zuigspanning van 80 tot 120 kPa echt droog was, leverde je bij Elstar 27 procent vruchtgroei in. Maar dat kan ook een voordeel zijn als in sommige jaren bij grootvruchtige rassen de appels te grof dreigen te worden.

Herstel vruchtmaat

Van der Maas liet met zijn Elstar-proef in potten ook mooi zien dat door een korte periode rond eind juli-begin augustus met droogte van een week boven 100 kPa de vruchten direct na deze periode 1 millimeter kleiner waren. Echter direct meer water na deze droogte zorgde ervoor dat bij de oogst geen verschil in vruchtmaat meer was. Schijnbaar herstelt na kortstondige droogte de vruchtmaat zich vanzelf weer.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin