Doorgaan naar artikel

Nederlandse appelconsumptie loopt niet verder terug

In 2014 is de teruggang in de consumptie van appels in Nederland toto staan gebracht. En peren werden er fors meer gegeten.

Dat meldde marktonderzoeker Wilco van den Berg van Groenten Fruit Huis op de NFO Kennisdag Fruitteelt. In 2014 is de consumptie van appels in Nederland gestabiliseerd. In de jaren daarvoor liep elk jaar de appelconsumptie terug. Bij peren heeft de Nederlandse consument in 2014 zelfs fors meer gegeten. In de eerste maand van het huidige afzetseizoen zakte de perenconsumptie echter weer tot het oude niveau van voor de Rusland-boycot.

Verreweg het meest gegeten appelras blijft Elstar (40%), gevolgd door Jonagold/Jonagored (20%) en Gala (7%). Elstar heeft ook de meest trouwe kopers, die elke week hetzelfde ras kopen. Het is zo al zo opvallend dat liefst 37% van de appelkopers op jaarbasis maar 1 of 2 appelrassen koopt. Uit de statistieken blijkt opnieuw dat jongeren relatief weinig appels eten. Dit verschilt wel per ras wat. Consumenten onder de 59 jaar eten vaker een Gala en Granny Smith. Ouderen eten veel vaker een Goudreinet.

Bij peren is het consumptieverschil tussen ouderen en jongeren nog veel groter. Zoals bekend zijn Nederlandse peren veel meer dan Nederlandse appels een exportproduct. De Nederlandse exporteurs zijn er na het wegvallen van de export naar Rusland goed in geslaagd om meer te exporteren naar West-Europese landen, Scandinavië en vooral ook de overige landen in Midden- en Oost-Europa.

Share this

Afbeelding
Wouter van Teeffelen

freelance redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin