Doorgaan naar artikel

Conferencemarkt is moeilijk

De seinen voor de afzet Conference staan nog niet op groen, misschien wel juist niet.

Er is druk op de prijzen zichtbaar en dat komt veelal door een stroperige exportmarkt. Het wil nog niet echt lopen op de meeste exportmarkten, het aanbod neemt juist toe, na een beginperiode met terughoudende aanvoeren. Dat lijkt verband te houden met de kennis over voorraden. Het late seizoensbegin speelt een rol in de statistieken over afgezette en opgeslagen partijen.

Veel optimisme valt bij een handelaar nog niet te bespeuren. Een positie innemen zou nu goed mogelijk zijn, als je van mening bent dat de prijs het laagste niveau heeft gehad, maar die garantie is er nog niet. De prijzen dalen, maar hebben nog niet het niveau van 2014 te pakken. Toen bleef alles onder de 50 cent op de veiling in Borgloon, nu was gisteren een hoogste prijs voor grote maten zichtbaar van 58 cent.

10 procent

De Duitse markt lijkt zich toch in cijfers niet slecht te ontwikkelen. De analyse van de Duitse groothandelsmarkten door overheidsdienst BLE laat zien dat de Nederlandse peren nu 10 procent in handen hebben. Dat is het dubbele van het aandeel van de Belgen, maar de Italianen hebben meer dan 50 procent in handen en tegen veel hogere prijzen. Nederlandse Conference werden ook op de Duitse groothandelsmarkten afgelopen week afgeprijsd van 83 naar 77 cent per kilo.

citrusgeweld

Op de binnenlandse markt is de actiebereidheid juist afgenomen nu het citrusseizoen sterk opkomt. Bijna elke keten doet iets met mandarijnen. Alleen Plus heeft Conference voor 99 cent en lijkt zich van de markt voor telers wat aan te trekken.

Hoop is er ook nog niet op Russische coulance. Her en der klinkt de roep om de sancties tegen Rusland op te heffen nu Europa en Rusland samen een belang hebben in het bestrijden van IS. Het openstellen van de Russische markt zou welkom zijn voor de huidige Conferencemarkt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin