Doorgaan naar artikel

Prijs Conference kan nog iets verder omhoog

Zijn de perentelers de schuur aan het vegen nu de koelcel dicht zit en het oogsten gedaan is?

Die vraag stelt een handelaar na de constatering dat er – ondanks de forse oogst – nu weinig product op de markt komt. Dat valt terug te vinden in de prijsgrafieken. De Belgische veilingen laten dat het duidelijkst zien met een opwaartse beweging in één week tijd van een paar cent tot zeven cent per kilo voor de grotere maten. ‘Leeft de afzet daarmee niet teveel boven de eigen macht?’ is de vraag van die handelaar.

Hij somt de marktsituatie op. Er is een bijna even grote oogst als vorig jaar, zonder dat er extra promotie-activiteiten zijn zoals vorig jaar. Door de late oogst lijkt het afzetseizoen vooralsnog korter, dus de volumes zouden ruimer kunnen zijn. Het verschil is misschien het sentiment, er is geen paniek in de markt. De telers lijken gewoon hun programma’s te willen volgen.

Ook een blik op de naburige groothandelsmarkten geeft aan dat de prijzen voor Nederlandse Conference in Duitsland een paar cent zijn gestegen. Opvallend is dat deze peer bijna de helft kost van de Italiaanse en veel gegeten peer Abate Fetel. De Conference is de goedkoopste peer in de Duitse groothandelsmarkten, dus op dat vlak lijkt er nog ruimte voor groei met de juiste promotie. In Duitsland, Scandinavië en Engeland zijn de programma’s gewoon niet stevig op dit moment. De afzet is er nog niet op stoom gekomen.

In Nederland gaan de acties wel goed door. Kleine maten Conference in zakken zijn deze week bij AH 30 procent goedkoper, net als volgende week. Bij Jan Linders zijn Conference 75 cent, bij Coop 99 cent. De Duitse prijsvechters hebben nog niet veel met Conference gestunt. Lidl heeft Elstar weer voor 59 cent in het schap, vorige week mocht Doyenné du Comice zich verheugen met een actie van 69 cent.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin