Doorgaan naar artikel

‘Klap boycot was harder voor appels dan peren’

De Belgische omzet uit de export appelen (29 procent) daalde mede door de Russische boycot in 2014 harder dan de omzet uitexport peren (8 procent).

Circa 37 procent van alle peren die België uitvoert, gaat naar Rusland, maar na het wegvallen van die export namen onder meer Nederland (35 procent), Baltische Staten (400 procent) en omliggende landen van Rusland (85 procent) veel meer peren af, blijkt uit onderzoek van het Departement Landbouw en Visserij. Zo is 86 procent van de export die normaal naar Rusland gaat via andere markten afgezet. Ook de Belgische overheid vermoedt dat een deel van de peren in Oost-Europese landen is omgepakt en alsnog uitgevoerd naar Rusland. In 2014 voerde België in volume bekeken 34 procent meer peren uit dan in 2013. De uitvoer naar de Oost-Europese landen nam met 228 procent toe.

De Belgische appelprijs had te lijden onder de overstroming van de EU-markt met Poolse appelen. Belgische telers hadden vooral Jonagold in opslag liggen. Waar voor peren een herstel plaatsvond, bleef dat uit voor appels. De export in volume daalde met 13,5 procent, onder meer door de terug gelopen appelexport naar Nederland met 17 procent.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin