Doorgaan naar artikel

Bijzondere noviteiten op Aardbeiendag

Naast 400 bezoekers telde de onlangs in Den Bosch gehouden Aardbeiendag zo’n 75 standhouders. Een aantal van deze toeleveranciers was er met zaken die wat meer aandacht trokken.

Everris komt met nieuwe wateroplosbare meststoffen

Meststoffenfabrikant voor zachtfruit Everris heeft haar programma Agrolution Special wateroplosbare meststoffen verder uitgebreid met de typen 214, 216 en 324. Evenals de overige Agrolutionsamenstellingen hebben de nieuwkomers verschillende NPK – gehaltes en varieert de NO3 / NH4 verhouding. Het betekent dat voor de invulling van een bemestingsadvies met een kleiner aantal verschillende soorten meststoffen kan worden volstaan, aldus adviseur Lorenz Hendriks. Onder de naam Select is er een volledig pakket enkelvoudige wateroplosbare meststoffen.



GeGe-Machinebouw sleutelt aan gebruiksmogelijkheden

GeGe-Machinebouw werkt aan toepassingen waarmee het aantal gebruiksmogelijkheden van het aardbeimagazijn uitgebreid kan worden. Het magazijn is in beginsel gericht op de opkweek van aardbeitrayplanten van de grond af, met gebruikmaking van mechanisatie en automatisering, om zo de voor de opkweek benodigde hoeveelheid arbeid terug te dringen.

Het magazijn is daarnaast bijvoorbeeld te gebruiken voor het voortrekken van productieteelten, onder andere met rvs beugels waarmee het magazijn geschikt wordt voor teeltbakken als Beekenkamp, Bato, en Meerle-bakken en Librabakken.  De beugels zijn behalve in rvs ook gecoat leverbaar.



Insectengaas tegen Suzuki-fruitvlieg

Een manier om gevrijwaard te blijven Suzuki-fruitvliegen, is voorkomen dat de vliegen in het gewas terecht komen. Dat kan door in teelten als pruim en kers de normaal gebruikte vogelnetten, te vervangen door wat je kunt aanduiden als een ‘Suzuki-net’. Toeleverancier Vlamings (De Mortel) heeft zo’n net van fabrikant Howitec. Deze bedekking – Ornata plus 77102 – heeft een aangepaste maaswijdte van 0,77 x 1,02 millimeter en volgens specialist bij Vlamings Heino van Doornspeek zeer licht- en luchtdoorlatend. Het net is vervaardigd van UV-gestabiliseerde HDPE en weegt circa 75 gram per vierkante meter.



Nieuwe Beekenkamp-potten voor zachtfruit

Beekenkamp heeft met een nieuw lijn potten met grotere volumes (20, 30 en 45 liter), voor onder andere blauwe bes. De 45-literuitvoering staat bovendien op hoge ‘voeten’ om het uitdrainen van overtollig vocht te vergemakkelijken. Leverbaar in zwart en in terracotta.

Eveneens nieuw is een flexibele goot voor de drainopvang bij framboos. Leverbaar in verschillende breedte en/of hoogtematen. De goot wordt voorgevouwen op een rol geleverd. Na uitrollen en belast met planten, neemt de goot zijn definitieve vorm aan. Op de beurs lag de goot in een breedte van circa 22 centimeter, specifiek voor potten van 7 tot 10 liter.



Nieuwe plukkar voor aardbei

Machinebouwer Widontec heeft een nieuwe roestvast stalen plukkar ontwikkeld voor stellingaardbei en voor framboos. Op het werkblad kan (optioneel) een verlaging worden aangebracht voor het verdiept plaatsen van een weegschaal. Eveneens optioneel is het rvs dak, dat wordt afgesteund op twee poten aan de achterkant van de kar. Deze constructie maakt dat de werkruimte aan de voorkant volledig ‘obstakelloos’ blijft. De kar kost in basisuitvoering 475 euro, de verdieping voor het weegplateau komt op 50 euro, en het dak 150 euro.

Widontec is eveneens de bouwer van de HeroW zelfrijdende spuitmachines, op de markt gebracht door (Hardi-importeur) Homburg in Stiens. Naast de ‘normale’ uitvoering H323 (30 km/u, 2300 liter tankinhoud) is er de nieuwe HeroW 430, met technische aanpassingen voor een rijsnelheid van 43 kilometer per uur en met 3000 liter tankinhoud.

Bekijk meer

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin