Doorgaan naar artikel

Aldi stunt met Elstar op krappe markt

De appelmarkt laat beweging zien in de eerste week van dit jaar.

Allereerst de supermarkten: De Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) wilde supermarktacties zien met Nederlands fruit. We telden er zeven deze week, met uitschieter Aldi waar 1,5 kilo Elstar in een zak 69 cent kost. Een kiloprijs van 46 cent. Dat is tegen de achtergrond van de huidige afzetmarkt buitengewoon scherp. Deze week kon de Elstarprijs oplopen tot zeventig cent per kilo voor de beste appels. Vermoedelijk koos Aldi een fijnere sortering voor haar actie.

Rubens

Een scherpe actie is ook te zien bij Dekamarkt, waar anderhalve kilo Rubens 99 cent kost: een kiloprijs van 67 cent. Het tekent de slechte afloop van het afzetseizoen voor de appel die nog scherp startte en zich kon handhaven ondanks de enorme prijsdruk bij andere rassen. Veiling Zaltbommel laat weten door de voorraad heen te zijn. De prijzen eindigden op Elstarniveau in december, dus circa veertig cent. Eerder werd nog voor 60 cent afgedrukt op de veilklok van Zaltbommel.

Krapte

De appel- en perenmarkt was afgelopen week krap door vakantie van Poolse sorteerders. Dat leidde – met de winkelacties – tot een opleving op de markt voor appels en peren. Dat leidde tot prijzen die bij Zaltbommel zo twintig cent hoger lager dan normaal. Ook op de Belgische veilingen kon de prijs voor Conference oplopen. Acties in Nederlandse winkels draaiden deze week niet om Conference. We signaleerden alleen een actie met Doyenné du Comice bij C1000 voor één euro.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin