Doorgaan naar artikel

Toch veel appels en peren vernietigd

Nederlandse telers hebben tot donderdag toch 255 hectare appels en 192 hectare peren aangemeld om uit de markt te nemen.

Dat betekent dat het fruit rijp gespoten wordt en vernietigd. Tot donderdag lag het volume appels dat ter gewone interventie wordt aangeboden op 3.024 ton. Circa 1.219 ton gaat daarvoor als veevoer van de markt. Van peren wordt 1.193 uit de markt genomen; Iets meer dan de helft gaat naar veeboeren.

Dat blijkt uit een overzicht van de uitvoerende instantie RVO.  Een grove schatting leert daarmee (groenoogsten en interventie) dat de fruitmarkt verlicht wordt met circa 30.000 ton. Dat is bijna vijf procent van de verwachte oogst voor dit seizoen.

Daarbij moet aangetekend worden dat interventie veelal oude oogst appels zal zijn geweest. Ook kan het zijn dat telers wel percelen aanmelden maar uiteindelijk toch voor oogsten kiezen.

In België is bij appels en peren rond de 1.750 hectare appels en peren aangemeld voor de groenoogstregeling. Dat is nog exclusief de gewone interventie. De groenoogstregeling beslaat alleen al naar verwachting meer dan 10 procent van de Belgische productie. Ook hier kan een teler nog tot de eerste controle kiezen om toch te oogsten, ondanks zijn aanvraag.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin