Doorgaan naar artikel

Sinterklaas deelt peren uit

Sinterklaas gaat dit jaar bij zijn jaarlijkse intocht in het Belgische Hasselt peren uitdelen in plaats van de traditionele mandarijntjes.

Hasselt is de hoofdstad van de provincie Limburg waar de meeste Belgische perentelers te vinden zijn. Met de geste wil het plaatselijke Sinterklaascomité die telers helpen nu ze zwaar getroffen zijn door de Russische invoerstop op agrarische producten uit de EU.

“Met het Russische boycot moeten we helpen waar we kunnen en onze eigen producten promoten. We beseffen dat we daar de grote problematiek niet mee zullen oplossen, maar toch. De kinderen gaan daar vast geen probleem van maken en ik denk dat deze actie positief onthaald zal worden,” zegt Stany Barthels, voorzitter van het Stedelijk Feestcomité tegenover Het Laatste Nieuws.

Het Belgische Sint-Nicolaasgezelschap staat achter de ‘maatregel’. Voorzitter Geert VandenHende: ”Dat er nu peren worden uitgedeeld in plaats van mandarijntjes: daar gaan we niet over struikelen. Sinterklaas en Zwarte Piet zijn best wel flexibel daarin en ook zij zijn bezorgd om onze Haspengouwse perenboeren. Wat de Sint uitdeelt, is eigenlijk niet zo van belang. Het feit dat hij iéts uitdeelt en de boodschap daarachter is belangrijker.”

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin