Doorgaan naar artikel

Nederlands bedrag niet-oogsten peren hoger dan België

Nederlandse appel- en perentelers kunnen achtereenvolgens 5.687 en 6.812 euro ontvangen als ze ervoor kiezen om niet te oogsten, in Nederland ook wel groenoogsten genoemd.

Het zijn bruto bedragen, maar liggen enkele honderden euro’s boven de bruto bedragen die de Vlaamse regering eerder bekend maakte. Later deze week komt het ministerie van EZ met de hectarecompensatie voor de overige groente op de lijst van getroffen boycotgroente, zoals paprika en komkommer.

De bedragen voor fruit zijn vanmorgen gepubliceerd, maar voor peren lijkt het te laat. De oogst is al vrijwel gebeurd en voor een vergoeding mag niet geoogst zijn op een perceel. Toch schijnen enkele Nederlandse telers er wel op in te gaan. Het zijn bruto bedragen, waardoor het per afzetorganisatie kan verschillen.

Volgens The Greenery zijn telers tot dusver terughoudend geweest om product aan te bieden voor interventie. “Hoewel we enkele tientallen vragen over en verzoeken tot interventie hebben ontvangen reageren telers vooralsnog behoudend op de interventie. De spelregels zijn omvangrijk en het is met de tot nu toe bekende steunbedragen (GMO) voor een teler op dit moment lastig om in te schatten of de keuze voor interventie zijn bedrijf uiteindelijk de beste is. De keuze om wel of niet te kiezen voor interventie ligt bij de teler.”

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin