Doorgaan naar artikel

Franse perenoogst op gang

De Franse perenoogst komt verder op gang maar dat gebeurt wel onder moeilijke marktomstandigheden. Bij de eerder al geoogste zomerperen liggen de handelsprijzen daardoor bijna een kwart lager dan een jaar geleden.

Dat meldt de agrarische infodienst Agreste. Frankrijk is op Europese schaal slechts een bescheiden perenproducent. Het areaal komt dit jaar uit op 5.700 hectare, dat is zo’n 4 procent minder dan in 2013. Voor dit seizoen wordt de oogst geraamd op 141.000 ton, dat is 5 procent minder dan vorig seizoen en ongeveer evenveel onder het vijfjaarlijks gemiddelde. Ongeveer de helft van die productie is zomerperen met Jules Guyot en Williams als belangrijkste soorten. Frankrijk neemt met die productie volgens Agreste de vijfde plaats in binnen de EU, na Italië, Spanje, Nederland en België.

De eerste zomerperen kwamen half juli op een markt die al uit balans was en door het Russische embargo nog meer verstoord is. Bovendien hadden die peren meer dan anders last van het overvloedige aanbod aan ander zomerfruit. Door dat al lag het prijsniveau 23 procent onder dan van vorige zomer. Verder meldt het overzicht dat Frankrijk vorig jaar 110.500 ton peren heeft ingevoerd. De belangrijkste leverancier was België met 19.400 ton gevolgd door Italië en Spanje die eerder rond de 14.500 ton konden leveren terwijl ons land volgens de Franse gegevens 11.300 ton peren naar Frankrijk verscheepten.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin