Doorgaan naar artikel

Vrees voor run op EU-noodfonds fruit

Wat gebeurt er begin volgende week als de Europese opkoopregeling voor groente en fruit opengaat?

Analyse

Is die regeling niet binnen een uur overtekend, als bijvoorbeeld Polen duizenden hectare verouderde percelen aanmelden? Voor deze telers kan de regeling wel eens zeer gunstig zijn, zo is de vrees.

Een aantal voorwaarden van de opkoopregeling is namelijk al bekend. Het noodfonds voor appelen en peren is gevuld met circa 80 miljoen euro, twee derde van de totaal toegezegde 125 miljoen euro door de Europese Commissie. Bij overtekening lijkt voor iedereen een korting op de compensatie te volgen alvorens de regeling sluit. De 45 miljoen euro uit de opkoopregeling voor groente wordt niet gekort bij overtekening bij de fruitregeling.

Ook is ondertussen bekend dat voor niet-oogsten van peren een compensatie van ruim 6.000 euro is voorgespiegeld per hectare. Dat lijkt neer te komen op circa 15 cent per kilo. Daarvan komt weliswaar de helft uit fondsen van de telersvereniging, maar het is een heel billijke vergoeding. Telers lijken door kosten van plukken opslag, sorteren en verpakken een middenprijs van 40 tot 45 cent te moeten halen om beter uit te zijn. De Belgische fruitsector hoopte op deze wijze 2.000 hectare peren in België, maar ook in Nederland uit de markt te zullen halen. Nederland heeft die mogelijkheid niet overgenomen.

Ook België lijkt de 2.000 hectare niet te halen, al is dat vrijdag pas definitief te zeggen. De maatregel lijkt te laat te komen voor de perenteelt. De plukkers zijn al besteld. Deze Polen kun je niet naar huis sturen, hoor je onder Belgische telers. Mogelijk dat voor appels nog wel tijd is om percelen uit productie te nemen, maar is er nog wel tijd? Dat lijkt de vraag. België zou bij 2.000 hectare niet geoogste peren al bijna 7 miljoen uit het noodfonds aanvragen. België en Nederland verbleken als fruitland bij giganten als Polen, Frankrijk en Italië.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin