Doorgaan naar artikel

Personeel Belgische fruitexporteurs WW in

Belgische groente- en fruitbedrijven die getroffen zijn door het Russische invoerverbod op landbouwproducten uit de EU kunnen voor hun personeel tijdelijke werkloosheid aanvragen.

Dat heeft de Rijksdienst voor de Arbeidsvoorziening RVA laten weten. Volgens de RVA hebben tot nu toe een tiental fruitbedrijven een aanvraag voor tijdelijke werkloosheid ingediend. De aanvragen kunnen in ieder geval voor de maanden augustus en september worden toegekend wegens werkgebrek of overmacht, heeft de dienst laten weten aan de gewestelijke arbeidsbureaus. Na verloop van die periode zal de RVA de situatie opnieuw beoordelen.

Volgens de Boerenbond zijn de telers door de Russische maatregel acuut in de problemen gekomen. Vooral de perentelers zijn zwaar getroffen omdat normaal gesproken de helft van hun export richting Rusland gaat. Belgische consumenten reageren massaal op de oproep om hun telers te steunen door meer peren te kopen maar dat is niet voldoende om de problemen op te lossen. “Als een arbeidscontract bestaat, moet een werkgever werk verschaffen en een loon betalen. Als er nu geen werk aan de medewerkers verschaft kan worden en de werkgever toch een loon moet blijven uitbetalen, is dat voor hem zeer moeilijk,” aldus Chris Botterman van de Boerenbond in het economisch dagblad De Tijd. De bond zal in een komend nummer van haar tijdschrift de regeling en de manier waarop aanvragen moeten worden ingediend verder behandelen.

Bekijk meer

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin