Doorgaan naar artikel

Franse fruittelers weer in actie

Meer dan tweehonderd Franse fruittelers hebben woensdag lange tijd actie gevoerd bij de grensovergang met Spanje. Dat leidde voor het drukke vakantieverkeer tot files van een kleine 20 kilometer.

Om de ergernis tegemoet te komen, deelden de actievoerders wel tomaten, perziken en ander fruit uit aan passerende toeristen.

De Franse tuinders blokkeerden eerst de grenspost bij Boulou om daar te ‘jagen’ op vrachtwagens die goedkope Spaanse perziken en nectarines naar Frankrijk vervoerden. Vervolgens trokken ze massaal naar de groothandelsmarkt Saint-Charles International waar ze eveneens een blokkade opwierpen en kisten met Spaans fruit in brand staken.

De Franse telers stellen dat hun Spaanse collega’s hun producten dumpen op de Franse markt. ”Als een kilo perziken in Madrid €1,10 kost maar hier wordt verkocht voor 50 cent, dan is er sprake van economische dumping,” aldus voorzitter Yvan Harris van de regionale afdeling van boerenbond FDSEA. De problemen voor de Franse telers zijn volgens hem nog verergerd door het Russische invoerembargo op agrarische producten uit de EU.

Minister Stéphane le Foll van landbouw heeft in dat kader eerder deze week meegedeeld streng toezicht uit te laten oefenen op de invoer van groente en fruit naar Frankrijk. Alle zendingen moeten volgens het ministerie voorzien zijn van vervoersdocumenten waarop de eindprijs is vermeld om te voorkomen dat met name grootwinkelbedrijven onder invloed van de dalende prijzen achteraf kortingen gaan eisen.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin