Doorgaan naar artikel

Zorgen om einde hardfruitseizoen

Voor de afzet peren en appels wordt het knijpen naar het einde van het seizoen.

Kopers van fruit kunnen op veel plaatsen terecht. Meer telers benaderen kopers. Daar past de markt zich op aan. Een verkooppartij zegt dat in zo’n geval ‘open prijzen’ gebruikelijk worden. Kopers willen geen risico lopen op kwaliteitsschommelingen en rekenen marktconforme prijzen af. Het is bijvoorbeeld zichtbaar bij Service2Fruit waar telers kunnen kiezen voor de nieuwe functionaliteit ‘nader overeen te komen’. Het past bij het marktbeeld waar het aanbod te ruim is voor de vraag.

Wel lijkt de daling van de prijzen wat met de volumeverkoop te doen. Het lijkt erop dat exportpartijen groter zijn. In de eerste week van juli werden op de Belgische veilklok prijzen genoteerd van 31 cent per kilo voor 55’ers tot 55 cent voor de sortering 70 millimeter. Die prijsvorming is niet leidend meer op de markt, gezien de volumes, de kwaliteit en verpakking. Veiling Borgloon laat weten dat de beste partijen Conference die in België verhandeld worden, uit Nederland komen. Die peren liggen nu in Belgische supermarkten. De lagere prijzen leiden in Nederlandse supermarkten niet tot acties met Conference.

Appelen

Bij appelen is de situatie niet veel beter. De druk op industrie- en schilappelprijzen doet zich voelen door lage prijzen. In België ligt het niveau op circa 6 cent voor een kilo industrie. Dat was vorig jaar 15 tot 20 cent per kilo. Er is vrees dat dit zal doortrekken naar het komende fruitseizoen als verwerkers hun voorraden hebben opgebouwd.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin