Doorgaan naar artikel

Zeldzame prijspiek aardbeien is zegen voor telers

Handelaren kunnen – bij wijze van spreken – beter bij Lidl aardbeien kopen dan op de veiling. De veilprijzen zijn twee keer zo hoog dan de actieprijs bij Lidl van €2,98 (kilo).

Gesteld natuurlijk dat Lidl geen klasse 2 verkoopt of incourante kleine vruchten. Dit is het slotstuk van een krappere markt deze week en oplopende Nederlandse veilklokken tot soms meer dan drie euro per pond.

Voor de zomerperiode is dit een ongekende prijs, stelt een afzetorganisatie. Zes euro per kilo wordt normaal weleens vroeger of later in het seizoen genoteerd, maar hoogst zelden midden in de zomer. Een teler stelt echter dat niet te lang bij deze prijs moet worden stilgestaan, omdat veel aardbeientelers het water aan de lippen staat.

Stuwend

De oorzaak van deze bijzondere prijsontwikkeling is een goede exportvraag en lagere productie door teeltwisseling in de beschermde teelt, maar ook de actie van Lidl kan op zo’n krappe markt een stuwend effect hebben voor de daghandel. Volgens een afzetorganisatie speelt dat zeker mee. Bij Fruitmasters stond vrijdag circa 20 ton voor de klok. Een krappe aanvoer dus.

Telers hebben de prijzen hard nodig, ook bij de vollegrond. Misschien dat de uitschieter over de gehele linie te fors is, het kan afnemers doen besluiten ander zachtfruit te verkiezen. Een teler zegt dat de veilklok eigenlijk maar tot twee euro moet oplopen bij zulke omstandigheden, mits daar ook een ondergrens van een euro bijhoort voor de rest van het jaar voor een pond van de beste kwaliteit. Hij zou er voor tekenen.

De vooruitzichten zijn helemaal niet slecht. De Duitse teelt loopt op zijn eind door de vervroeging. Er lijkt ruimte op de internationale markt, ook als de aanvoer weer oploopt na de teeltwisseling. Deze prijzen lijken echter niet lang houdbaar.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin