Doorgaan naar artikel

Pijnlijk einde Conference-seizoen

Deze week worden al de eerste transacties gemeld voor de ‘op het hout-handel’. Het is een graadmeter voor hoe handel over de afzet van Conference denkt.

Waar vorig jaar prijzen van 55 cent zijn gemaakt in die handel, lijkt het nu eerder naar 30 cent per kilo te gaan. Veel van die inkopers kochten partijen in om te bewaren, maar dat is een pijnlijke keuze gebleken.

Op dit moment is de afzet Conference ronduit pijnlijk. Is er een prijsnotering? Dat is de vraag met Belgische veilprijzen deze week van rond de dertig cent voor beste partijen. Is het nog een relevante prijs, vraagt een handelaar zich af. Bovendien is de vrije handel niet noemenswaardig. De volumes die afgezet worden, liggen vast in programma’s. Daarvoor zijn de peren meestal al op voorraad. Telers zijn aangewezen op afzet in commissie met nauwelijks opbrengst voor industrieklasse. Er lijkt gestort te worden.

Een teler die tijdig zijn peren wist te ruimen, rekent voor dat dit hem behoed heeft voor een verlies van twee ton. Dat deed hij doordat het in de winter al te duur was en teveel partijen speculeerden op prijzen van misschien wel €1,60 per kilo in augustus. Ook het vroege nieuwe seizoen en de verwachte piek bij andere fruitsoorten zijn signalen dat lange bewaring niet de juiste keuze was. Dat de prijs zo’n inzinking zou doormaken, is wel een grote verrassing.

Komende week beëindigt Fruitmasters ook het Conferenceseizoen. Ook daar is verbazing over de negatieve wending van het seizoen en de voorraden die hoger bleken dan verwacht. Deze peren hadden kennelijk geen bestemming, waardoor ze de laatste weken de prijzen van eenieder zwaar onder druk hebben gezet.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin