Doorgaan naar artikel

Geen Tracer in kersen tegen Drosophila

Er komt geen vrijstelling voor het gebruik van insecticide Tracer in de kersenteelt om de Drosophila Suzukii te kunnen bestrijden. Dat laat de Nederlandse Fruittelersorganisatie NFO vandaag weten.

De NFO heeft gevraagd om een uitbreiding van de vrijstelling. In het houtig kleinfruit mag het middel wel gebruikt worden om de problemebn met de Drosophila Suzukii de baas te blijven. Die problemen zijn dit jaar in Nederland en oom andere Noord- en Midden-Europese landen “erger dan ooit”, aldus onderzoeker Herman Helsen van PPO Randwijk.

De verwachting is dat met het einde van de kersenoogst in zicht de talrijke fruitvliegen nu andere fruitsoorten gaan zoeken om eitjes in te leggen. Volgens Helsen hoeven dat niet zoals bijvoorbeeld in Frankrijk de pruimen te zijn. “In Nederland hebben we dat tot op heden nog nooit zien gebeuren. Wellicht dat de in Nederland geteelde rassen minder vatbaar zijn.” Ook in de prruimenteelt is Tracer niet toegelaten als maatregel tegen de Drosophila Suzukii.

Maatregelen die wel genomen kunnen worden, zijn bij de telers ondertussen genoegzaam onder de aandacht gebracht. Een goede bedrijfshygiëne staat voorop. Geen vruchten aan de struiken of bomen laten hangen en aangetaste vruchten afvoeren of onder een laagje zand bedekken. En voor volgend seizoen hopen op een strengere winter.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin