Doorgaan naar artikel

Verschillende visies op markt Conference

De Belgische voorraad Conference is zo goed als op en na 10 dagen is er niets meer te verkopen.

Dat laten veilingverkopers weten. De geveilde Belgische volumes stellen deze weken niets voor en er wordt wat administratief verkocht, maar de volumes worden snel minder. Ook de Belgische retail met Colruyt voorop stapt uit de Conference eerdaags om ruimte te maken voor zomerfruit. De prijs is stabiel met 84 cent voor de maat 65 tot 70 millimeter. Dat is het Belgische verhaal.

Ander verhaal

In Nederland zijn de meningen afwijkend. In België wordt al weken geroepen dat de peren bijna op zijn en zorgen steunaankopen voor de klok voor een stabiele prijs, maar staat voor het ongesorteerde product de prijs al een paar weken onder druk. Waar eerder 80 cent werd betaald voor partijen ongesorteerde Conference, is nu eerder een prijs van zestig cent aannemelijk. Op Service2Fruit wordt nog wel voor die prijs aangeboden, blijkt. Maar of daar snel een koper voor gevonden wordt, blijft onduidelijk.

Nederland beschikt nog over een zodanige voorraad dat het einde van de afzet over de oogstdatum heen valt, zo is de verwachting. De afzet loopt terug. De vraag vermindert door het aanbod zomerfruit en door de verwachte stop van een aantal retailers in ondermeer Rusland. Dat effect zal over twee weken voelbaar zijn, verwacht de handel. Een opleving naar het einde van het seizoen voor de beste peren wordt echter niet uitgesloten.

Klasse 2

De klasse twee peren zijn het lastigst af te zetten met een prijsrange van 25 tot 45 cent per kilo.

In België wordt gevreesd voor de gevolgen van droogte op de overwegend zware gronden. Er wordt rekening gehouden met een fijnere sortering voor de komende oogst die naar verwachting al in augustus valt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin