Doorgaan naar artikel

Franse appeloogst valt kleiner uit

De Franse appeloogst wordt dit jaar voorlopig geraamd op 1,65 miljoen ton. Dat zou dan 5 procent minder zijn dan vorig jaar en ook 4 procent lager uitkomen dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

De statistiekdienst SSP van het ministerie voor landbouw benadrukt echter dat het om een eerste schatting gaat en dat de uiteindelijke oogst door het weer nog anders uit kan vallen.

De appelproductie in Frankrijk lijkt wat gedrukt te worden door ongunstige weersomstandigheden tijdens het bloesemseizoen. Dat geldt dan vooral voor groeigebieden langs de Atlantische kust waar het kouder en ook natter is geweest dan normaal. In het zuidoosten van het land, het belangrijkste appelgebied, valt de oogst kleiner uit door een vernieuwingsslag in de boomgaarden. Met de lagere oogst gaat overigens de afwisseling van goede en slechte seizoenen ook weer gewoon door, aldus de SSP.

Het areaal appelboomgaarden is dit seizoen met nagenoeg 40.000 hectare slechts 1 procent kleiner dan in 2013. Een kwart van die boomgaarden bevinden zich in de regio Provence-Alpes-Côte d’Azur. Van de geschatte oogst is ongeveer 519.000 ton Golden, 317.000 ton Gala en nog eens 156.500 ton Granny Smith. Frankrijk is met die 1,65 miljoen ton het derde appelland van Europa na Italië en het snel opkomende Polen.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin