Doorgaan naar artikel

Conferencemarkt heeft het lastig

Bij (middel)grote Nederlandse supermarkten is deze week door het vele aanbod zacht- en steenfruit geen actie met een vrij appelras of Conference te vinden.

Alleen Aldi zet Junami in de aanbieding voor 85 cent per vier stuks. Het geeft aan dat de druk van veel kanten komt op de perenmarkt. Een Conference-handelaar geeft aan tot eind juli vaste leveringsprogramma’s te hebben. Hij heeft het fruit daarvoor al vastgelegd. Het is een constatering op een markt waar de prijs nu moeizaam tot stand komt. Telers die hebben gegokt op lange bewaring zullen willen verkopen. Mogelijk niet voor de prijs die ze hoopten.

Prijsnotering

Op Service2Fruit zoeken telers bijvoorbeeld naar kopers. Voor partijen Conference 1.2 wordt 65 cent gevraagd, voor klasse 2.2 circa 25 cent per kilo (exclusief verpakking). Het is zoeken naar goede noteringen voor de Conferencemarkt. Een handelaar vermoedt dat prijsverschillen tussen kwaliteitssorteringen oplopen. De Belgische veiling heeft geen leidende rol meer. De prijs wordt dus gemaakt door vraag en aanbod en hoe graag een transactie tot stand komt. Dan is er de AMI-notering die over week 23 prijzen vaststelde van 75 tot 90 cent voor de meest gangbare sorteringen. Daar is de prijsdruk ook zichtbaar.

Binnenland

De binnenlandse vraag lijkt voor Conference steeds bepalender in deze fase van het seizoen. Consumentenprijzen bij Albert Heijn liggen voor zakken van 8 stuks op €1,79. Vier gelegde Conferenceperen kosten €2,29 per schaaltje. Buiten dat lopen er nog genoeg programma’s naar exportmarkten als Scandinavië en Engeland.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin