Doorgaan naar artikel

‘Blauwe bessen zijn echt gezond’

De Universiteit Maastricht concludeert op basis van wetenschappelijk onderzoek dat er een “causaal verband is tussen het eten van blauwe bessen en gezondheidsbevorderende effecten.”

Blauwe bessen blijken bij te dragen aan een lagere kans op kanker en hart- en vaatziekten, omdat de antioxidanten in dit zachtfruit een bescherming geven tegen DNA-schade. Naast het aangetoonde causale verband concluderen de onderzoekers dat de consumptie van blauwe bessen meehelpt obesitas en diabetes te voorkomen. Verder blijken de bio-actieve stoffen van blauwe bessen stabiel tijdens opslag en verwerking, bij bijvoorbeeld de productie van sappen.

Het onderzoek werd tussen 2008 en 2013 uitgevoerd door Universiteit Maastricht in diverse rassen blauwe bes. Dat gebeurde in samenwerking met Plant Research International uit Wageningen.

Het Dutch Blueberry Collective ziet in de conclusies een belangrijk pluspunt voor het vermarkten van blauwe bessen uit Noord-Limburg, mede omdat is aangetoond dat de rassen die de meeste Noord-Limburgse telers telen een hoge antioxidantwaarde bevatten.

Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Sun Berry International en enkele Noord-Limburgse blauwebessentelers.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin