Doorgaan naar artikel

Aardbeien maken gelukkig

Van alle soorten fruit maken aardbeien je het gelukkigst. Bijna 90 procent van de consumenten is ‘in een ontspannen en gelukkige stemming’ nadat ze aardbeien hebben gegeten of daar zelfs alleen maar aan denken.

Aardbeien roepen ook het minste gevoel van verveling op en zijn ook de enige soort fruit die niet tot ‘verdrietige gevoelens’ leidt.

Dat zijn de bevindingen uit een heus wetenschappelijk onderzoek van het Institute for Senses van de University of London.

Het instituut vroeg online de mening over de gevoelens die het eten van of gewoon maar denken aan verschillende soorten fruit oproept. Aardbeien komen daarmee met vlag en wimpel als beste uit de bus. Ze wekken herinneringen op aan wat de Britten noemen ‘happy, social occasions’ zoals tuinfeestjes, picknicks, een bezoek aan een gezellige markt of zelfs ontbijt op bed. Slechts 12 procent van de ondervraagden noemt aardbeien ‘een vervelend soort fruit’ terwijl dat bij bijvoorbeeld bananen of pruimen tot wel 40 procent kan oplopen.

Professor Barry Smith, die het onderzoek leidde: “Aardbeien maken ons gelukkig omdat de geur van aardbeien leuke herinneringen oproept. Fruit als appels wekken minder fijne herinneringen op omdat ze vaak als meeneemmaaltijden geconsumeerd worden. Bananen en pruimen hebben de minste kans om het humeur te verbeteren. Daarnaast blijkt dat geluiden impact hebben op hoe we fruit ervaren. Het geluid van een picknick of een grasmaaier geven aardbeien een vollere smaak dan verkeersgeluiden of een rumoerig kantoor.”

Smith voegt daar aan toe dat de geur van aardbeien heel moeilijk na te maken is. “Heel wat bedrijven hebben al geprobeerd een chemische concurrent te creëren, maar dit is nooit helemaal hetzelfde als de echte aardbeiengeur. Niets kan ons zo krachtig herinneren aan gelukkige zomerdagen.”

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin