Doorgaan naar artikel

‘Winst fruitteler zit in zelf koelen en verpakken’

Fruittelers kunnen waarde creëren door te investeren in bewaarfaciliteiten en zelf product te koelen, sorteren en te verpakken.

Het biedt goede mogelijkheden om te anticiperen op prijsfluctuaties. Dat stelt ABN Amro in haar rapport Visie op Agrarisch. Toegevoegde waarde wordt steeds belangrijker voor het inkomen van fruittelers.

Telers kunnen hun afzetpositie in een volle markt versterken door flexibele leveringen van grote afzetvolumes fruit van constante kwaliteit, toegevoegde waarde, smaak en versgaranties. Hierbij zijn een goede ketenregie en marktkennis van essentieel belang, stelt ABN Amro.

Een aantal bestaande trends in de fruitteelt zet door. Het totale fruitareaal daalt naar verwachting licht. ABN AMRO verwacht dat de sterke groei van het perenareaal afvlakt, door toenemende twijfel over de prijs waartegen deze extra peren kunnen worden verkocht.

Tegelijkertijd blijft het aantal telers dalen; de schaalvergroting zet door. Schaalvergroting leent zich beter voor omvangrijke investeringen. Hierdoor verbetert de positie in de keten, waardoor efficiënter en met hogere kwaliteit geproduceerd kan worden. Schaalvergroting is vooral succesvol als wordt nagedacht over de rassenkeuze en afzet. De keuze voor een concept of ketenpartner die past bij de kwaliteiten van de ondernemer, bepaalt het succes.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin