Doorgaan naar artikel

Spaanse aardbeitelers beleven ‘slechtste seizoen ooit’

Het aardbeiseizoen verloopt volgens de sectororganisatie Interfresa bijzonder chaotisch door de slechte prijsvorming. De belangenorganisatie heeft de regering van Andalusië om uitstel gevraagd van de betaling van de premies voor de sociale verzekeringen, schrijft agentschap EFE.

Volgens Alberto Garrocho, voorzitter van Interfresa en Freshuelva (associatie van aardbeiproducenten en -exporteurs in Huelva), gaat het om de premies voor de maanden februari tot en met mei. Een zelfde maatregel werd getroffen in 1994 toen de telers vervolgens vijf jaar de tijd kregen om de achterstallige premies terug te betalen. Aanleiding voor het verzoek is de sterke daling van de productprijzen die de laatste weken ruim 40 procent lager liggen dan vorig jaar. Hoewel het eind van het seizoen nadert worden er nog steeds aardbeien geoogst. “Telers hopen daarmee het slechtste seizoen te redden maar het loont niet”, aldus Garrocho. Andere telers hebben al weken geleden hun planten opgetrokken.

Volgens berekeningen  van Interfresa komen de aardbeidtelers zeker 16 eurocent per kilo tekort op de middenprijs wat zich aan het eind van het seizoen vertaalt in ‘grote economische verliezen’. Oorzaak voor de slechte prijsvorming wordt gevonden in de overproductie in Spanje zelf en andere productiegebieden. Daardoor is de prijs op de belangrijkste afzetmarkten (Duitsland, Frankrijk en Italië) gedaald tot onder de kostprijs. Als gevolg daarvan hebben al weken geleden veel Spaanse telers hun teelt beëindigd.

Share this

Afbeelding
Gerard Boonekamp

oud-redacteur

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin