Doorgaan naar artikel

Led moet aardbei lekkerder en gezonder maken

Wageningen UR kijkt in het onlangs geopende Innovatie- en Democentrum (IDC) Smaak in Bleiswijk in de teelt van glasaardbei naar het effect van Led-verlichting op de smaak en de gehaltes anti-oxidanten.

Volgens onderzoeker Jan Janse van het proefcentrum dient de opstelling in de rassen Elsanta, Sonata, Darselect en Honeoye om telers, toeleveranciers en veredelaars te demonstreren op wat voor manier de vruchtsamenstelling en smaak van aardbeien kan worden beïnvloed door de planten met leds te belichten. Dit staat in een onlangs verschenen Nieuwsbrief van Wageningen UR.

De vier aardbeirassen zijn op 20 januari op de goten gegaan. Er worden drie led-belichtingsbehandelingen gedemonstreerd. Janse en zijn collega’s willen tonen welke belichtingsstrategie voor welk ras de beste resultaten oplevert. Hiervoor worden de planten op verschillende manieren belicht. In sommige rijen komt het licht alleen van buiten, aangevuld met leds boven in de kas. In andere rijen hangen ook leds 30 centimeter boven de planten. En dan is er ook nog speciale tussenverlichting, die zich richt op de bladeren én de vruchten.

Direct na de oogst worden diverse metingen aan de vruchten uitgevoerd, legt Janse uit. “We doen bijvoorbeeld metingen om de inwendige kwaliteit vast te stellen, zoals het suikergehalte, het zuurgehalte, de sappigheid, de stevigheid en het gehalte aan antioxidanten van de vrucht. Maar we laten de vruchten ook op smaak testen door een groot consumentenpanel en door een getraind expertpanel.”

Volgens Janse wordt in 25 procent van de  tomatenteelt al intensief belicht. “We weten we dat belichting van de vruchten met leds kan leiden tot een twee keer zo hoog gehalte aan vitamine C in de vrucht.” Als uit de demo in Bleiswijk naar voren komt dat ook de aardbei baat heeft bij intensieve belichting van de vruchten, dan zouden aardbeientelers over kunnen stappen op deze methode. “Mits het de investering loont, natuurlijk”, maakt Janse in de UR-nieuwsbrief de voor de hand liggende kanttekening. “Want led-lampen zijn weliswaar energiezuinig, maar nog relatief duur in aanschaf.”

Het IDC Smaak is één van de vier IDC’s van Wageningen UR Glastuinbouw in Bleiswijk. Hier kunnen telers, toeleveranciers, veredelaars en overheden kennismaken met vernieuwende methoden om de smaak en het gehalte aan gezonde inhoudsstoffen in groenten en fruit te verbeteren. Daarnaast is het IDC Smaak een platform voor meerwaardecreatie in de keten door de focus op smaak te leggen.

 

Share this

Joost Stallen
Joost Stallen

redacteur vollegrondsgroenteteelt

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin