Doorgaan naar artikel

Krekelsysteem weert vogels uit fruit

In het oogstseizoen van 2013 heeft CLM in opdracht van het Faunafonds een pilotonderzoek gedaan naar de werking van het krekelsysteem als preventief middel voor het weren van vogels uit fruit. De resultaten zijn dermate positief dat is besloten om de proef in 2014 uit te breiden.

Het krekelsysteem is bedacht door de heer Keus, die zich hobbymatig met preventieve middelen ter voorkoming van faunaschade bezig houdt. Het systeem bestaat uit door een accu aangedreven ‘krekels’. Deze zogenaamde krekels zijn cilindrische metalen buizen, die een scherp ratelend geluid maken doordat er met hoge snelheid schakels tegen de binnenzijde van de buizen geslagen worden. Vanwege deze akoestische werking worden de vogels geweerd.

Schade vrijwel nihil

Vorig jaar is het krekelsysteem in een perenboomgaard getest. Het middel is gedurende vijf weken, tot aan de oogst, ingezet. Gedurende deze afrijpingsperiode van de peren is de schade vrijwel nihil geweest (0,6%). Zonder het systeem werd 5% van de peren aangepikt. Bovendien wezen de verschillende tellingen van beschadigde peren uit dat van gewenning geen sprake is.

Uitbreiding proef

Vanwege de positieve resultaten is besloten om het praktijkonderzoek het komende oogstseizoen uit te breiden naar tien bedrijven. Voor de proef is een homogeen perceel van minimaal 300 x 50 meter met conference peren nodig. CLM zoekt telers in de regio Betuwe en Kromme Rijn die willen deelnemen aan de proef. Meer informatie: Henk Kloen (0345-470761, hkloen@clm.nl) of Lex van Drongelen (0345-470770, lvandrongelen@clm.nl). Het onderzoek naar de werking van het krekelsysteem is onderdeel van het door CLM, in samenspraak met het Faunafonds, opgestelde project ‘Vogels uit het fruit’.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin