Doorgaan naar artikel

Handelsbedrijf: veel Elstar aangeboden

De markt voor Elstar is nog niet geworden wat telers hoopten.

De export naar Duitsland komt maar niet op gang en dat leidt ertoe dat cellen in Nederland worden aangeboden. De koper heeft het voor het zeggen, licht een handelsbedrijf toe. Daarmee lukt het dit handelsbedrijf voor lagere prijzen in te kopen dan twee weken geleden. Voor de beste partijen is dat verschil vijf cent. Partijen van negentig cent gaan nu voor de hand voor 85 cent per kilo, stelt het bedrijf zelf.

Dat teruglopende prijsbeeld wordt niet gezien op veiling Zaltbommel en ook niet in de AMI-cijfers, zo laat een teler weten. Wel onderschrijft hij de magere export naar Duitsland. De voorraadcijfers in Noord-Duitsland zijn de laatste weken nauwelijks gedaald, blijkt uit gegevens van het marktbureau AMI. Dat is op zich opmerkelijk, maar kan verband houden met de grotere voorraad Oost-Europese appels op de Duitse markt. Indirect lijkt dat effect te hebben voor de afzet van Elstar.

Toch is de binnenlandse vraag nog goed naar Elstar. De appel is nog in uitstekende conditie, laat de teler weten. Doordat laat geplukt is, zijn de appels ook nog jonger. Dat kan betekenen dat supermarkten langer doorgaan. ‘Zolang de consument nog vraagt om de Elstar gaan wij door, tenzij we zelf merken dat de appels teruglopen, maar we zien dat zeker niet”, laat een inkoper weten. Speculeren is daardoor minder risicovol, maar een sterk oplopende markt wordt nog niet voorzien.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin