Doorgaan naar artikel

Hagelbui pakt verwoestend uit

De hagelbui die op 9 mei over de Betuwe, de Bommelerwaard en de Noordoostpolder trok, blijkt anderhalve week later verwoestend te hebben uitgehaald. Er zijn ruim zestig schademeldingen van telers en bij sommige is de hele oogst aan appels, peren en kersen verloren gegaan.

De NFO verwijst naar de Vereinigte Hagelversicherung als het gaat om de totale omvang van de schade. De fruitdeskundige van de Nederlandse tak van die verzekeringsmaatschappij was vandaag niet bereikbaar voor commentaar. De Vereinigte Hagelversicherung heeft het beste zicht op de omvang van de schade omdat veel fruittelers die zich verzekeren tegen hagelschade dat bij deze maatschappij doen. Naar verluidt zou het om ruim zestig schademeldingen gaan.

Alles verloren

Misschien wel een van de meest schrijnende voorbeelden is Gerard Vos uit Driel. Bij hem ging zijn complete oogst aan kersen, appels en peren verloren. “Er is geen vrucht die niet geraakt is. De kersen zaten voor het eerste jaar aan de pluk. Ik had ze willen overkappen, maar dat hoeft dus niet meer.”

Zijn rode bessen, bedoeld voor de bewaring, zijn hooguit nog goed voor directe afzet als klasse II product. Hij schat de totale schade voor zijn bedrijf op 2 tot 3 ton.

Opnieuw getroffen

Vijf jaar geleden werd Vos ook al getroffen door hagel en de gevolgen daarvan was hij nu net zo’n beetje te boven. “Er is dus sprake van directe schade, maar ook van vervolgschade en die is niet verzekerd. Bovendien moet je extra kosten maken om de bomen er weer bovenop te krijgen.” Dat betekent onder meer extra bespuitingen tegen schimmels en extra kosten voor bemesting.

Zien te overleven

Vos put nog hoop uit het feit dat zijn kasteelten met frambozen dit keer niets geleden hebben. “Vijf jaar geleden waren zelfs de kassen zwaar beschadigd, dat is nu niet het geval. Maar het wordt een kwestie van zien te overleven. Hopelijk herstelt Conference nog dusdanig, dat er nog een redelijke klasse II van te maken is.” De rest aan peren en alle appels zullen naar verwachting in het industriekanaal belanden.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin