Doorgaan naar artikel

Fransen stevenen af op goede kersenoogst

Als de weersomstandigheden verder geen roet – of hagel – in het eten gooien, kan Frankrijk uitkomen op een uitstekende kersenoogst.

De statistiekdienst van het ministerie van landbouw gokt momenteel op een productie van 51.800 ton, dat zou dan een derde meer zijn dan vorig jaar en 20 procent meer dan het vijfjaarlijks gemiddelde.

Van die oogst zou dan 39.800 ton bestemd zijn voor directe consumptie en 12.000 ton voor verwerking door de industrie. Het Franse kersenareaal is met 9.200 hectare vrijwel even groot als vorig seizoen. Over de periode sinds 2008 gezien is dat areaal echter wel met vijf procent gekrompen. Verreweg de meeste Franse kersen worden geteeld in de zuidoosthoek van het land. Frankrijk is het vierde kersenland van Europa op grote afstand van Polen en ook na Italië en Hongarije.

Uit het overzicht blijkt verder dat Frankrijk vorig jaar 6.918 ton kersen moest invoeren maar aan de andere kant ook 4.578 ton kon exporteren. In invoer komt grotendeels naar Spanje terwijl ongeveer een kwart van de door Frankrijk uitgevoerde kersen naar de Nederlandse markt komt waarmee ons land met Duitsland de grootste buitenlandse afnemer is.

Share this

Afbeelding
Ruud Peijs

correspondent in Groot-Brittannië, Ierland en Frankrijk

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin