Doorgaan naar artikel

Elstarseizoen lijkt zonder finale te eindigen

Marktpartijen praten al in verleden tijd over de Elstarafzet .

Het lijkt er niet op dat deze weken nog een apart hoofdstuk wordt toegevoegd aan het seizoen, dat overigens heel behoorlijk is verlopen.

Twee vragen staan centraal: Wanneer stoppen de supermarkten?  En komt er nog vraag uit Duitsland? De eerste vraag lijkt zich beperkt aan te dienen. In Nederland lijkt nog geen supermarkt te overwegen Elstar eruit te doen. Dat komt door de prima kwaliteit nog altijd en bovendien is de oogst laat geweest en de appels daardoor twee weken jonger. Uit Duitsland komt het signaal dat wel partijen uitstappen. Veel vraag zal daar niet vandaan komen en dus lijkt een prijsstijging niet meer voor de hand te liggen.

Een teler bevestigt dat. Het fruitbedrijf is normaal wel bereid om partijen achter te houden tot juni en te veilen, maar dit jaar laat de teler dat achterwege. Afgelopen week kreeg hij 85 cent voor de beste 65’ers. Voor zeventigers kwam 90 tot 95 cent op de klok. Hij is er tevreden mee onder de omstandigheden.

Onder telers klinkt de analyse dat het hele jaar de Nederlandse Elstar duurder was dan de Duitse. Dat is opmerkelijk, maar heeft de Duitse vraag afgeremd. Dat lijkt het gevolg van de scherpere Elstar-kwaliteitscriteria voor Nederlandse Elstar. Voor de binnenlandse vraag levert dat veel vraag op, maar Duitse vraag dus niet vooralsnog. Alleen naar goedkopere appels.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin