Doorgaan naar artikel

Stevige prijsstijging Conference

Op de Belgische veilingklokken drukten donderdag handelaren duidelijk af op hogere prijzen om voldoende Conference vast te leggen.

Het kwam ze vooral op hogere prijzen te staan bij de maten 65 millimeter en grover. Daar kon bijvoorbeeld de 65’ers op een gemiddelde dagprijs voor de klok van 88 cent uitkomen. Een handelaar noemt dat een forse stijging die in de voorafgaande week al werd ingezet door een lichte prijsverbetering. Bij kleinere maten is de prijsstijging overigens veel beperkter met enkele centen. De prijsstijging valt gelijk met een mogelijk diplomatieke oplossing van de Oekraïnecrisis, maar dat kan niet één van de oorzaken zijn, omdat die (Russische) markt nog behoorlijk loopt.

Volume

Het volume is daar mogelijk ook niet een oorzaak van. Er stonden normale volumes voor de klok, stelt een handelaar. Het lijkt erop dat handelaren extra inkopen omdat ze volgende week minder volume verwachten. De capaciteit aan sorteerders loopt terug zodra Polen naar huis gaan om Pasen te vieren. Daar wordt dinsdag dus geen groot volume verwacht. Mogelijk dat dinsdag de prijs dus blijft hangen op het hoge niveau, maar wat daarna gebeurt valt moeilijk te zeggen.

Handelaren die in programma’s van enkele weken aanvoeren bij afnemers zullen voor extra kosten staan en proberen die af te wentelen, is de verwachting. Niet uit te sluiten valt dat de Conferenceprijs blijvend een paar cent wint. De appelprijzen lieten deze week namelijk niet zo’n prijsstijging zien, waardoor de markt dus krapper lijkt.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin