Doorgaan naar artikel

Handel bevoorraadt zich met duurdere peren

Het lijkt erop dat met name Belgische handelsbedrijven op zoek zijn naar goede Conference.

Het was zichtbaar op de Belgische veilingklokken, maar ook Service2Fruit meldt een grotere vraag naar ongesorteerd product. Op de Belgische veiling stond iets minder volume dan normaal op donderdag, waardoor de prijzen een stap konden maken. Ten opzichte van week 14 kwam er tot zeven cent per kilo bij. De sortering 70-80 millimeter (exportkwaliteit) kon de grens van 80 cent aantikken; 65’ers (tot 75 millimeter) brachten 75 cent per kilo op. Op Service2Fruit kwam deze week twee tot drie cent op de prijs.

Het gaat daarbij niet om speculatieve vraag voor het einde van het seizoen, omdat de partijen al uit de cel zijn natuurlijk. Maar het straalt weldegelijk vertrouwen uit in de afzet voor de komende weken. Tegelijk zegt een handelaar niet zijn handen in het vuur te durven steken voor de prijsvorming volgende week. Enige schommeling is vaker zichtbaar. Dat heeft niet veel te maken met Rusland, al is de export iets lastiger geworden doordat de peren relatief duurder zijn geworden door een lagere koers voor de roebel. Wel noemen twee handelaren los van elkaar de verhouding vraag en aanbod relatief gunstig. Op de Duitse groothandelsmarkten in Keulen, Hamburg en Frankfurt ligt nog altijd Nederlandse Conference, met een stabiele gemiddelde groothandelsprijs van 98 cent per kilo. Vorig jaar in week 14 lagen die prijzen overigens vijftig cent hoger.

Ook voor importperen is de vraag gunstig. Doordat enkele grote supermarkten instappen is de prijs iets opgelopen. Dat hoeft de Conferenceprijs overigens niet te raken. De afzet Doyenné du Comice is klaar. Enkele partijen worden nog aangeboden, maar het uitstalleven lijkt beperkt om voor een bonus in aanmerking te komen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin